Høyspenningskonferansen 2025
Under konferansen vil NEK og REN belyse den siste utviklingen innen nasjonalt og internasjonalt elektroteknisk standardiseringsarbeid. Det vil være fokus på standardenes rolle og praktiske tilnærminger til dette for ulike deler av kraftsystemet.
Registrer deg herHøyspenningskonferansen 2025
Nasjonal og internasjonalt fokus på elektrifisering og på utbygging av ny fornybar kraftproduksjon skaper behov for store investeringer i infrastruktur for strømnettet. Som rapportene fra NOU 6 «Nett i tide» og NOU 2022:6 «Mer av alt – raskere» viser, er infrastruktur for elektrisitet sentralt for å nå nasjonale og internasjonale målsettinger.
Det er enorme investeringer i kraftnettet som er planlagt fremover. Målt i kapasitet må strømnettet utvides mer de neste 10 årene enn det Norge har etablert frem til nå. Det er svært viktig å samarbeide og å forvalte sine anlegg og verdier på best mulig måte. I tillegg er det også viktig å anerkjenne at beredskap er noe som må prioriteres fremover. REF NOU 2023:17 «Nå er det alvor»
Vi ønsker med dette arrangementet å vise hvordan standardisering er en viktig arena for å sammen finne de beste løsningene. Konferansen holdes i samarbeid med
Vi håper å se deg!
NEK og REN
Lars Jakob Paulsen og Espen Masvik
Lars Jakob og Espen ønsker velkommen til konferansen og gir praktisk info.
Administrerende direktør i NEK
Leif T. Aanensen
Administrerende direktør i NEK åpner konferansen og deler sine perspektiver på utfordringer og muligheter i tiden fremover.
VP Technology development substation i Statnett
Guilhem Branchet
Guilhem deler sin erfaring med GIS, AIS med SF6 løsninger både for 145 kV og 420 kV, med miljø i fokus. Han jobber med VP Technology development substation i Statnett og skal snakke om Statnetts prosjekter med miljø i fokus. Han har tidligere erfarings fra ABB, AREVA T&D, ALSTOM Grid og Convenor WG1 Assets and Technologies, og er medlem i NK 17.
Hitachi Energy
Arnt Sigmar og Marianne Bergflødt
Leveransetider på nye transformatorer er lang, Marianne og Arnt skal snakke om et miljøvennlig og tidsbesparende alternativ.
Prosjektleder i REN
Øyvind Slethei
Nettselskaper er underlagt lov om offentlig anskaffelse, nå som det er krav til 30% vekting i offentlig anskaffelser er miljø dette et sentralt tema for nettbransjen. REN viser oss sitt bidrag til å gjøre dette lettere for bransjen å håndtere med verktøyet miljøkalkyle.
Øyvind Slethei er prosjektleder i REN og har utdanning fra Universitetet i Innland og Universitetet i Sørøst-Norge.
Sales Manager at Siemens Energie Management i Siemens Energy
Maarten Schinkelshoek
RME
Camilla Aabakken
Camilla tar opp relevante nyheter innen leveringskvalitet fra RME sitt perspektiv og snakker FoL og pågående revisjonsprosess. Hun er senioringeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og skal snakke om nyheter fra RME og revisjon av FoL.
Prosjektleder i REN
Bjørn Inge Oftedal
Senior Analyst Voltage Quality i Statnett SF
Helge Seljeseth
Senior Engineer og Managing Partner i Sea Breeze
Henrik Kirkeby
Henrik gir oss et innblikk i hva «Gridforming» er, hvordan det kan bidra til stabilitet i fremtidens strømnett og litt om status på denne teknologien. Han er Senioringeniør og Managing Partner i Sea Breeze. Han er utdannet elektroingeniør og har erfaring som forsker, konsulent og innen offshore vindkraft i elektrisitetsindustrien.
Fagleder spenningskvalitet i Lede AS
Svjetlana Pudar Jeftic
Svjetlana deler sine erfaringer med hvordan dagens og fremtidens strømnett har økt andel ulineære laster som fører til overharminisk støy på strømnettet. Transformatorer er hjerte i kraftsystemet, hvordan påvirkes disse?
Hun er fagleder for spenningskvalitet i Lede AS. Hun har tidligere hatt roller som fagleder for nettberegninger og analyser i Skagerak Energi, samt som systemansvarlig for Netbas i Larvik og Lardal Everk. Hun er utdannet ved Universitetet i Sørøst-Norge.
NEK og REN
Lars Jakob Paulsen og Espen Masvik
Lars Jakob og Espen oppsummerer og avslutter dagen.
Konferansen tilbyr ikke bare faglig påfyll, men også sjansen til å møte andre- og potensielle samarbeidspartnere.
Det sosiale vil bli tillagt stor vekt med flere pauser og god lunsj. Vi vil også arrangere en middag på restauranten Vaaghals for de som ønsker det.
Sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Frode Kyllingstad
FEF er sentral i utforming av et sikkert kraftsystem. Frode tar oss igjennom forskriften fra DSB sitt perspektiv. Han er sjefingeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og er utdannet elektroingeniør fra NTNU samt bedriftsøkonom fra Handelshøyskolen BI.
Teknisk sjef i REN
Hans Brandtun
Hans Brandtun deler med oss status på NEK 499 som kanskje blir en av de viktigste nasjonale standardene på høyspenningsdelen av kraftsystemet. Det er mange aktører involvert og mange ulike ønsker når det gjelder grensesnitt og krav ved tilknytning. Vi har som mål å standardisere dette og inviterer de som ønsker til å bli med på diskusjonen.
NVE
Astri Gillund
Astri Gillund, senioringeniør fra NVE deler sine erfaringer av klassifisering av funksjonelt sammenhengende anlegg.
Senior Advisor – Statnett SF
Stein Petter Vagle
Stein Petter Vagle er Senior Advisor i Statnett, og skal snakke om NVF og grensesnitt. Han har tidligere erfaring fra Moss Maritime, Unitech Power Systems AS, Moss Maritime og ABB Marine.
Oppdragsleder i Statnett
Fredrik Stenerud
Fredrik har erfaring fra flere prosjekter med fjordspenn og kommer til å dele sine erfaringer med å etablere luftledninger med fokus på praktisk utførelse.
Prosjektleder i REN
Espen Masvik
Espen tar oss med i den internasjonale arenaen der IEC jobber med å standardisere stasjonsstrøm og hjelpesystemer til stasjonsanlegg. Dette gjelder både for nettanlegg og kraftproduksjon. Han er prosjektleder i REN og har tidligere erfaring fra NEK, DSB og ABB. Han er utdannet elektroingeniør fra NTNU og Universitetet i Stavanger.
Chief Research Scientist i SINTEF Energy Research
Bjørn Gustavsen
Temaet jordfeilfaktor er et svært viktig tema når det gjelder prosjektering av nettanlegg i et spolejordet strømnett. Bjørn deler med oss erfaringer fra et pågående FOU-prosjektet på dette temaet. Han er Chief Research Scientist at SINTEF Energy Research og er utdannet elektroingeniør fra NTNU.
NEK og REN
Lars Jakob Paulsen og Espen Masvik
Lars Jakob og Espen avslutter dagen.
Registering
- Dato
- 21.01.2025 fra 09:00 til 22.01.2025 15:00
- Adresse
- Clarion Hotel The Hub, Biskop Gunnerus gate 3, 0155 Oslo
- Pris
Kr. 7.990,- for fysisk deltakelse/ kr. 5.500,- for virtuell deltakelse.
NEKs komitemedlemmer kr. 6.990,-/ kr. 4.500,-.
Middag 21. januar på Vaaghals kr. 1.090,-.Alle priser eks. MVA.Studenter kan delta gratis virtuelt, lærere 50 % rabatt.
Kontakt NEK for mer info.Det vil være tilgang til opptaket i en periode etter arrangementet.
Ved avmelding senere enn 7 dager før arrangementet belastes full avgift. Betalte plasser kan fritt benyttes av andre fra samme firma.
Under en konferanse er den gode samtalen ofte noe av det viktigste. NEK inviterer derfor alle deltakerne til å bli med på en middag på restauranten Vaaghals. Vaaghals ligger i Bjørvika og er et sted vi kan garantere at blir en fin opplevelse.
Vaaghals er den første restauranten som ble etablert i Barcode området. I dag ledes restauranten av Christer Rødseth, som er kjøkkensjef. Christer er tidligere deltaker på kokkelandslaget og mange kjenner ham også som TV-kokk på TV2.
Restauranten baserer sitt kjøkken på norske råvarer og legger vekt på at det skal være en hyggelig atmosfære på restauranten. Dette har de gjort så bra at de er nevnt i Michelin guiden. En middag på Vaaghals er en garanti for en hyggelig kveld, og vi gleder oss.