Tilbake til nek.no

Erfaringskonferansen NEK 400 2024

Er du interessert i metoder og verktøy som kan hjelpe bransjen til å bli bedre som foretak og kontrollører?

Registrer deg her
Elkontroll

Velkommen til konferanse 20-21. november!

NEK 400 er den viktigste standarden for installasjon av elektriske lavspenningsanlegg i Norge.

På erfaringskonferansen vil vi fokusere på metoder og erfaringer innen NEK 400. Foredragsholderne vi har valgt til denne konferansen er blant Norges fremste eksperter på sitt fagfelt.

Erfaringskonferansen vil ta opp håndfaste og aktuelle problemstillinger og vil hjelpe deltakerne med en større forståelse for emnene som blir tatt opp. Til syvende og sist er målet at man skal stille enda bedre rustet til å gjennomføre arbeidsdagen.

Vi håper å se deg på konferansen vår!

Adm dir. i NEK
Leif T. Aanensen

Standardisering omfatter stadig flere fagfelt og får økt betydning. Leif Aanensen vil fortelle om den elektrotekniske standardiseringens rolle i dagens samfunn og hvor vi er på vei i tiden framover.

Eirik Selvik Leder i NK 64
Leder NK 64
Eirik Selvik

Det er ingenting som har så stor betydning for elektrobransjen som NEK 400. Arbeidet med neste utgave som lanseres i mai 2026 er allerede i gang. Eirik Selvik leder arbeidet og vil ta oss gjennom de endringene som allerede har utkrystallisert seg.

Pausene er en viktig del av en konferanse hvor man kan slå av en prat med både nye og gamle bekjentskap.

Eirik Selvik Leder i NK 64
Leder NK 64
Eirik Selvik

Eirik Selvik fortsetter med NEK 400:2026.

På Clarion Oslo er lunsjen en deilig buffet med både varm og kald mat.

Schneider Electric
Torgeir Andersen

Det stilles krav i NEK 400 til nytt overspenningsvern etter 10 meter. Hvordan er risikovurderingene, er kravet strengt, hva er de praktiske erfaringene? Dette er problemstillinger som diskuteres i NK 64s arbeidsgruppe som ledes av Torgeir Andersen. Torgeir vil i sitt foredrag presentere arbeidet fra arbeidsgruppen og hvilke slutninger den har trukket.

Kristine Steine Sund, Midtnorge Elkontroll
El-sikkerhet Midt-Norge AS
Kristine Steine Sund, Frøken Elsikkerhet

Elkontroll i landbruket har fått mye oppmerksomhet og resultatet er at antall branner går ned i takt med kontrollene. Hvordan er situasjonen nå og er det erfaringer man kan ta med seg inn i andre installasjoner?

Daglig leder i Omexom
Vegard Aulie

Hvilke feil finner man i installasjoner. Er det bare feil registrering eller er det gjort faktiske feil i installasjonen? Vegard Aulie tar oss gjennom de erfaringene han har gjort gjennom tilsyn og hva man skal holde oppmerksomheten på for å ikke få avviksmelding.

Pausene er en viktig del av en konferanse hvor man kan slå av en prat med både nye og gamle bekjentskap.

Teknisk sjef i REN
Hans Brandtun

Norge er som kjent et av få land på global basis som har et 230 V IT-nett. Dette gir flere ulemper for både forbruker og netteier, og diskusjonene om man skal legge om til TN-nett har gått i nærmere 100 år. Det er derfor på høy tid å gripe fatt i denne problemstillingen. DSB har derfor gitt NEK i oppdrag å lage en metode for ombygging av IT-nettet til TN 400 V nett. Under ledelse av Hans Brandtun fra REN er nå arbeidet med en ny standard for en slik ombygging snart ferdigstilt. Hvordan metoden blir vil du høre mer om på konferansen.

Faglig Leder elektro i COWI
Robin Burud

Nylig ga NEK ut en teknisk rapport som tar for seg jording i TN-anlegg med flere energikilder. Dette er en problemstilling som er gjenstand for tolkning 11 med NEK 400:2018, som kilde. Denne tolkningen har nå blitt utdypet i NEK TR 402. Robin Burud vil ta oss gjennom sine erfaringer med denne problemstillingen.

Sekretær for NK 64 og NK 219
Tommy Lundekvam

Tommy oppsummerer dagen.

Sekretær for NK 64 og NK 219
Tommy Lundekvam

Tommy ønsker velkommen til konferansens andre dag.

Direktør teknisk seksjon i NHO Elektro
Jon Steinar Hanstad

Fritidsbåter er i ferd med å bli elektrifiserte. Dette krever ladeinfrastruktur i både hjemmehavn og gjestehavn. Fram til nå har ikke NEK 400 tatt for seg dette spesielt, men nå har en ny delstandard NEK 400-825 blitt lansert. Denne delstandarden gir kravene til et ladeanlegg for elbåter. Jon Steinar Hanstad har vært med på utviklingen av delstandarden og vil ta oss igjennom sine erfaringer med lading av båt.

Leder NK 82
Stian Tollisen

Hvorfor slår inverteren i solcelleanlegget ut? Dette er feil som oppstår i solcelleanlegget, og det kan være flere årsaker. Gjennom sitt innlegg vil Stian presentere sine erfaringer fra en lang rekke solcelleinstallasjoner. Han vil også ta opp problemstillinger rundt mekanisk beskyttelse av inverter og kabler.

Trainor
Ole Michael Holt

Batterier er i ferd med å bli en komponent i stadig flere installasjoner, og dette er spådd å akselrere i tiden framover. Et batteri kan inneholde store mengder energi og korrekt installasjon er viktig for å ivareta elsikkerhet. Sentralt i dette er standardene NEK 485 og NEK 486 (samlet i NEK 487), som er en normativ referanse i NEK 400. Under foredraget vil Ole Michael Holt ta deg gjennom sine erfaringer med batteri-installasjoner.

Direktør teknisk seksjon i NHO Elektro
Jon Steinar Hanstad

Gjennom 2023 og 2024 gikk diskusjonene høyt om hva som var riktig installasjon av elbilladere. Jon Steinar Hanstad var en av de som fulgte denne saken tett og så mange ulike tolkninger av regelverket. Hva som er riktig for å oppfylle regelverket vil Jon Steinar presentere på Erfaringskonferansen NEK 400.

Regionsjef NHO Elektro Oslo og omegn
Tommy Skauen

Gode installasjoner er avhengig av god opplæring, og ballen er hos faglig ansvarlig.

Hva skal til for å ta lærlingene fra ferskinger til dyktige montører? Hvilken kompetanse er det viktig å overføre?

Tommy Skauen har lang fartstid fra overføring av kompetanser og vil ta oss med på noen av sine erfaringer.

Faglig ansvarlig i Horten Elektro
Patrick Loe

En lavspenningsinstallasjon kan være et komplekst prosjekt og mulighetene til å snuble er mange. Patrick Loe har lang erfaring som kurs- og foredragsholder i NEK 400. Gjennom sin karriere har han erfart hvor viktig det er å trå riktig ellers er faren for å drite seg ut stor. Gjennom Patrick sitt foredrag vil han ta oss gjennom noen av de snubletrådene det er viktig å unngå.

Pausene er en viktig del av en konferanse hvor man kan slå av en prat med både nye og gamle bekjentskap.

Konferansen avsluttes med en paneldebatt som ledes av sekretær for NK 64, Tommy Lundekvam. I panelet finner du noen av foredragsholderne, og dette er en glimrende anledning til å få dine spørsmål belyst av Norges fremste eksperter innenfor lavspenningsinstallasjoner.

Sekretær for NK 64 og NK 219
Tommy Lundekvam

Etter 2 dager proppfull med nyttig informasjon og deling er tiden inne for en oppsummering.

Kort tid etter konferanseslutt vil du også få tilsendt presentasjonene og opptak av alle foredragene. Gikk du glipp av noe, eller har lyst til å se noen av foredragene på nytt får du alle muligheter her.

Registrering

Dato
20.11.2024 fra 09:00 til 21.11.2024 15:00
Adresse
Clarion Hotel Oslo, Dronning Eufemias gate, Oslo, Norge
Pris

Kr. 7.990,- for fysisk deltakelse/ kr 5.900,- for virtuell deltakelse.
NEKs komitemedlemmer kr. 6.990,-/kr. 4.900.-.
Middag 20. nov. på Vaaghals kr. 1.090,-.
Alle priser eks. MVA.
Studenter kan delta gratis virtuelt, lærere 50 % rabatt.
Kontakt NEK for mer info.
Det vil være tilgang til opptaket i en periode etter arrangementet.

 

 

Vi kunne ikke vise påmeldingskjema fordi du ikke har aksepterte cookies.

Konferansen tilbyr ikke bare faglig påfyll, men også sjansen til å møte andre- og potensielle samarbeidspartnere.

Det sosiale vil bli tillagt stor vekt med flere pauser og god lunsj. Vi vil også arrangere en middag på restauranten Vaaghals for de som ønsker det.